הורים רבים מבינים בצורה אינטואיטיבית עד כמה חשוב המשחק בהתפתחות הילד, אבל לא תמיד עושים את החיבור בין שני תהליכים הקשורים זה בזה בקשר הדוק – למידה ומשחק.
עבור רוב האנשים, למידה היא תהליך שבו רוכשים מיומנות חדשה כמו למשל לשנן את הא'-ב', ללמוד לספור או לעשות חשבון. התפישה הרווחת היא שמשחק הוא רק בשביל הכיף ולא קשור ללמידה.
אבל על פי מחקרים בתחום התפתחות הילד, משחק הוא למעשה הלמידה עצמה, שכן ילדים לומדים דרך חוויות. החשיבות של משחקים בילדות המוקדמת היא קריטית ומהווה חלק חיוני בהתפתחות תקינה ובריאה.
השלבים של משחקי התפתחות לילדים
משחק הוא קודם כל חוויה מהנה. ילדים בוחרים לשחק באופן טבעי ונהנים ממשחק חופשי או מונחה החל מהילדות המוקדמת. למרבה השמחה, המשחק שקורה ללא מאמץ מוביל ללמידה מעמיקה וחשובה. במהלך המשחק ילדים לומדים לפתח מיומנויות שישמשו אותם לאורך כל החיים.
ישנם שישה שלבים של משחק בילדות וכולם חשובים להתפתחות הילד. כל השלבים משלבים חקירה עצמאית, דמיון, יצירתיות והנאה. הרשימה הבאה מפרטת את השלבים ואת המעבר ביניהם ככל שהילד גדל:
משחק פסיבי: תינוקות אינם משחקים באופן אקטיבי אבל הם חוקרים את עצמם ואת הקשר שלהם עם העולם דרך הנפת זרועות ורגליים ויצירת קשר עין. ההורים יכולים לשחק איתם על ידי הצגת חפצים שונים כמו פעמון או רעשן שמעוררים את החושים ויוצרים עניין והנאה.
משחק עצמאי: זהו שלב בו ילדים משחקים לבד ולא מעוניינים להשתתף במשחק עם ילדים אחרים.
משחק מתבונן: הילד מתחיל להתבונן בילדים אחרים משחקים ולגלות עניין אבל ללא השתתפות פעילה במשחק.
משחק מקביל: בשלב זה הילדים משחקים באותו סוג משחק ליד ילדים אחרים אבל לא יחד איתם.
משחק מקושר: כאשר ילד מתחיל להיות בקשר עם ילדים אחרים תוך כדי משחק אבל זה לא חלק מרכזי מהאופן בו הוא משחק. למשל ילדים שמשחקים יחד במגרש משחקים אבל כל אחד מהם עושה פעילות אחרת כמו טיפוס, התנדנדות וכדומה.
משחק משותף: זהו השלב בו ילד מתחיל לשחק יחד עם ילדים אחרים באופן מלא במשחק משותף תוך יצירת אינטראקציות חברתיות ושיחה.
משחקי שולחן התפתחות לילדים – משחק לפי חוקים
יש שני אופנים בהם ילדים משחקים – באופן חופשי ובמשחק על פי חוקים. המשחק החופשי הוא משחק ספונטני, למשל משחק עם בובה או בניית מגדל, ואילו המשחק על פי חוקים הוא משחק שיש בו כללים שצריך לפעול על פיהם, למשל משחק קלפים או דומינו. שני סוגי המשחק חשובים באותה מידה לתהליך הלמידה של הילד ומאפשרים לו לרכוש מיומנויות חשובות.
משחקים על פי חוקים מעודדים את הילד להסתגל, ללמוד ולזכור חוקי משחק שונים. אך הם גם קשים יותר כיוון שהם מפגישים את הילד עם תחושות מורכבות כמו תסכול ובלבול בשלבי הלמידה של המשחק.
המשחק במשחקי שולחן יכול להיות עצמאי או בשיתוף עם אחרים, כתלות בשלב ההתפתחותי וברצון של הילד. לדוגמה, משחקי שולחן שניתן לשחק איתם לבד הם פאזל או אתגר חשיבה ואילו משחקים משותפים יכולים להיות משחקי קלפים שונים או משחקי לוח עם מסלול התקדמות כמו סולמות ונחשים.
משחקי שולחן הם דרך מצוינת לעודד משחק על פי חוקים ולעודד אינטראקציה עם ההורים או עם חברים שמשחקים יחד. בגילאים מבוגרים יותר הם יכולים להיות עזרי למידה של דברים מורכבים כמו חשבון או שפה. למשל, משחק לוח שמלמד שברים על ידי הרכבת פאזל עוגה או משחק שבץ-נא לילדים שלומדים לכתוב.
למעשה גם משחקי לוח לפעוטות, אלה שמעודדים מוטוריקה עדינה על ידי התאמת צורות ולחיצה על כפתורים, הם סוג של משחק שולחן עם חוקים מפני שהילד לומד שלכל צורה יש פתח אחד בלבד שמתאים לה ואליו היא נכנסת.
כיוון שמשחק הוא חלק כל כך חשוב בהתפתחות הילד, כדאי להשקיע בצעצועים שפותחו במיוחד על מנת לעודד משחק מיטיב. חברות מובילות ליצור צעצועי התפתחות ולמידה, כמו חברת הצעצועים Learning Resources, משקיעות משאבים רבים בפיתוח מוצרים בטוחים, חינוכיים ומותאמים לשלבי המשחק השונים של ילדים.
חברת סמארטפן היא היבואן הרשמי של מוצרי Learning Resources בארץ. כל המשחקים נבחרים מתוך מחשבה על שלבי ההתפתחות השונים של ילדים, קידום מיומנויות חשובות ובעיקר משחק מהנה וחווייתי. לרכישת משחקי התפתחות ולמידה לבית, לגן ילדים או לכל מוסד חינוכי אחר במחירים סיטונאיים, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר דרך האתר ונעמוד לרשותכם בכל שאלה ובקשה.
コメント